Fixă sau detașabilă? Care proteză dentară este mai bună?

Specialitatea care se ocupă de montarea protezelor dentare este cunoscută în stomatologie sub denumirea de protetică. Aceasta include plasarea tuturor tipurilor de proteze care înlocuiesc funcția normală a dinților deteriorați din diferite motive.

Atunci cand un pacient si-a pierdut o parte din dinţi, montarea unei proteze dentare este un ajutor excelent atât la nivel funcţional, cât şi estetic, iar medicul stomatolog va recomanda pacientului cel mai potrivit tip de proteză în funcţie de situaţia sa particulară.

Proteza dentară fixă

Protezele dentare fixe sunt cele care sunt amplasate permanent în cavitatea bucală. În funcție de afecțiune, proteza dentara fixa este atașată direct de alți dinți naturali sau de osul maxilarului.

Proteza dentară detașabilă

Protezele dentare detașabile sunt un substitut pentru dinții naturali, care poate fi îndepărtat și introdus atunci când este necesar. Montarea protezelor detaşabile este mai ieftină, dar pentru unii pacienți, acestea pot fi mai incomode și mai instabile.

Ce proteză dentară este mai bună?

Alegerea tipului de proteză dentară depinde de situația pacientului. Un profesionist în protetică va face o recomandare pacientului după o examinare și un diagnostic precis al cavității bucale.

Trebuie să se țină cont de numărul de dinți care trebuie înlocuiți, precum și de starea inițială a osului maxilar și a mucoasei bucale. Este posibil să se facă o grefă osoasă dacă osul maxilarului este subțire sau pentru recuperarea gingiilor deteriorate.

Sfaturi pentru alegerea unei proteze dentare

Există mai mulți factori de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți cea mai potrivită proteză dentară.

Cost. Tipul de proteză dentară determină bugetul total al tratamentului. Unul dintre factorii care influenţează direct alegerea tipului de proteză este preţul. Acesta poate fi mai mare atunci când tratamentul necesită un anumit tip de intervenție complicată, cum ar fi intervenția chirurgicală sau intervenția unui profesionist specializat.

Situația inițială a pacientului. După analizarea stării de sănătate orală, va fi evident care opțiune se va potrivi cel mai bine pacientului. Ţinând cont de numărul de piese de înlocuit, de localizarea specifică a dinţilor pierduţi sau deterioraţi, precum şi de spaţiul iniţial al gingiei şi maxilarului, tratamentul va fi adaptat pentru a prioritiza confortul şi recuperarea rapidă.

Specializare profesională. În funcție de profesionistul care asistă pacientul, specialitatea acestora se poate concentra pe amplasarea anumitor tipuri de proteze dentare. Din acest motiv, este important să comparăm opinii și recomandări, pentru a găsi soluția care se potrivește cel mai bine fiecărui caz.

Îngrijirea protezei dentare. Tipul de îngrijire și întreținere a fiecărui tip de proteză dentară este diferit. În timp ce protezele detașabile sunt mai ușor de curățat atunci când sunt scoase din gură și spălate separat cu produse specifice pentru protezele dentare, îngrijirea protezelor fixe necesită o curățare mai minuțioasă cu alte produse diferite, așa cum este recomandat pentru igiena bucală a dinților originali.

Consultați-vă cu un expert profesionist în proteze pentru a afla care este cea mai bună alternativă și alegeți-o pe cea care vi se potrivește cel mai bine. Igiena orală eficientă în jurul protezelor fixe este extrem de importantă în timpul tratamentului și după.

Anterior

Urmator

Submit a Comment