Exista o multitudine de device-uri high-tech si aplicatii care inunda piata dedicata meditatiei in acest moment. De la capsule tehnologice in care te scufunzi complet si pana la aplicatii care te ajuta sa te poti concentra, o industrie cu o valoare estimata de 1.2 miliarde de dolari are ca scop sprijinirea clientilor care aspira la o viata cu accent pe meditatie.
Potrivit Insitutului National pentru Sanatate din SUA, aproximativ 18 miliarde de oameni practicasera o forma de meditatie pana in anul 2012, un numar care, insa, s-a triplat in ultimii sase ani scursi de la acest sondaj.
Fie ca este vorba despre corporatii importante, despre locuri de refugiu si meditatie sau despre biblioteci locale, multe persoane sustin meditatia ca mod de a-ti descoperi si de a-ti atinge obiectivele in viata, de a stabili intentii si de a ramane ancorati in prezent.
Exista si persoane care sustin ca tehnologia este de un real ajutor in acest parcurs catre zen si meditatie. Sa fie oare vorba doar despre celebrul “ulei de sarpe” sau chiar te poti folosi de tehnologie pentru a-ti gasi Zen-ul?
“Din multe puncte de vedere meditatia prin intermediul tehnologiei este o sabie cu doua taisuri”, spune Steven Leonard, profesor de meditatie la Centrul Kripalul pentru Yoga si Sanatate din Massachusetts. “Tehnologia este un instrument, si la fel ca orice instrument ea poate fi folosita cu pricepere sau nu”.
Sa intelegem datele stiintifice
Leonard este instructor principal pentru Meditatia Instinctuala la Kripalu si, alaturi de neurocercetatorul Andrew Heusser, a inceput recent lucrul la un program numit Creierul Meditativ. Acest program va folosi headset-uri pentru electroencefalograma (EEG) pentru a monitoriza undele creierului in timpul meditatiei si ii va ajuta pe oameni sa descopere partea stiintifica din spatele practicii in sine.
“Cred ca unele dintre beneficiile aplicatiilor si ale benzilor EEG, biofeedback-ului si neurofeedback-ului constau in faptul ca dau oamenilor sentimentul ca practicile acestea au la baza dovezi stiintifice” spune Leonard. “Unii oameni sunt deschisi sa incerce meditatia numai daca ea este in contextul stiintei, sau daca este sustinuta de un profesionist din domeniul medicinei”.
Intr-o lume in care device-urile devin din ce in ce mai mici si mai usor de folosit, dar si mai ieftin de produs, datele demonstrabile din spatele meditatiei devin un curent mainstream, facand aceste practici mult mai usor de inteles pentru publicul larg.
Mai mult, aceste practici au devenit atat de populare incat Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor (CDC) a inceput sa le studieze.
Centrul National pentru Statistici din cadrul CDC a dat publicitatii recent un studiu in care arata o crestere de trei ori a numarului de persoane care au practicat meditatia in ultimii 5 ani, 14% dintre adultii intervievati spunand ca au practicat meditatia in cursul ultimului an.
Desi studiul nu a analizat motivele din spatele acestei cresteri semnificative, autorii studiului sunt de parere ca acest avant s-a datorat in parte cresterii numarului de aplicatii care ii ajuta pe oameni sa se concetreze si sa mediteze.
“Majoritatea oamenilor se simt foarte confortabil sa relationeze cu telefoanele sau cu computerele proprii, adesea chiar mai confortabil decat sa fie intr-o relatie cu ei insisi”, spune Steve Leonard. Aceasta constatare poate crea o abordare mai simpla pentru persoanele care isi doresc sa acceseze meditatia in acest fel, mai degraba decat sa fie nevoiti sa mearga intr-o zona retrasa, unde sa fie singuri cu senzatiile, emotiile si cu gandurile lor, dar si cu mediul inconjurator.
Daca folosesti tehnologia, fa-o cu atentie
Implicatiile meditatiei asistate de tehnologie depind foarte mult de modul in care este folosita tehnologia. Tehnologia iti poate ingreuna capacitatea de a-ti dezvolta atentia si meditatia si in unele cazuri iti poate face mai mult rau decat bine.
Faptul ca te poti informa, ca poti relationa cu alte persoane si sa impartasesti informatii cu acestea poate fi extrem de util. Insa, pe de alta parte, tehnologia poate avea si puterea de a te deconecta de la ceea ce este fix in fata ta
“Toata aceasta tehnologie este construita, de fapt, pentru a profita de sistemele noastre psiho-fizice si pentru a ne face dependenti de doze mici de dopamina care fac experientele simple, obisnuite si analoge sa para jalnice”, mai spune Leonard.
Aceste doze de dopamina pot fi utile, insa in unele cazuri ele pot exacerba anxietatea sau depresia. Si pentru ca multe dintre device-urile care exista la acest moment in lume sunt concepute in asa fel incat sa fie puternice, Leonard le-a comparat cu uilizarea de substante psihedelice sau ayahuasca pentru a avea experiente spirituale.
In unele privinte, folosirea tehnologiei pentru a-ti accelera parcursul catre Zen este mult mai puternica, dar este si mai provocator de integrat in viata de zi cu zi. Daca relatia ta cu meditatia evolueaza intr-un mod organic, natural, pas cu pas, si revelatiile pe care le ai de-a lungul acestei calatorii pot fi integrate, pas cu pas, ceea ce dupa parerea mea este mai sanatos.
Deci fie ca decizi sa ajungi la meditatie prin tehnologie, fie ca o faci printr-o tehnica simpla de respiratie, fara conexiune tehnologica, sau prin muzica, poezie sau o plimbare in padure, este important de remarcat modul in care reactionezi la diferitele cai pe care le urmezi.
“Pentru mine meditatia inseamna sa intru in contact direct cu toate energiile vietii”, explica Leonard. “Aceasta cultura intermediata de ecran ofera mai multe oportunitati de a experimenta gama larga de experiente umane, insa usureaza prea mult contactul cu zona superficiala a vietii si te face sa cauti mereu ceva mai bun si mai sexy decat realitatea pe care o ai chiar in fata ochilor”.
Cheia in acest caz este sa discernem cu privire la diferitele abordari pe care le avem la dispozitie in ceea ce priveste meditatia si atentia, si sa le implementam doar pe acelea care functioneaza in beneficiul nostru, care ne reflecta obiectivele si care ne ajuta sa traim viata la parametri optimi.