Prima vizita la dentist si ingrijirea dintilor de lapte

O vizita la dentist poate fi o experienta stresanta nu doar pentru copii, ci si pentru parinti. Totusi, este esential ca micutii sa mearga la un cabinet dentar Dent Plus inca de la o varsta frageda pentru a preveni problemele stomatologice si pentru a se familiariza cu mediul dintr-un cabinet stomatologic. De asemenea, vizitele timpurii la dentist vor elimina potentiala senzatie de teama si vor face din aceste vizite o parte obisnuita a rutinei de ingrijire a sanatatii orale, care va ramane o constanta in viata adultului de mai tarziu.

Cand trebuie sa mergi prima oara cu copilul la dentist?

Majoritatea medicilor stomatologi recomanda ca prima vizita la dentist sa aiba loc la varsta de 1 an sau la aparitia primului dinte. Aceasta vizita va fi una de familiarizare, in cursul careia medicul va evalua starea generala de sanatate a cavitatii bucale a copilului, va oferi sfaturi pentru o ingrijire orala corecta si va verifica posibilele anomalii dentare.

Ce se intampla la prima vizita la dentist?

Prima vizita la dentist este de obicei una scurta si relaxanta. Medicul va discuta cu parintii despre obiceiurile alimentare ale copilului, despre starea generala de sanatate si despre eventualele probleme dentare observate acasa. Apoi, va examina cavitatea bucala a copilului, verificand dintii, gingiile si muscatura.
Este important ca parintii sa fie calmi si sa transmita o atitudine pozitiva copilului, pentru a reduce sentimentul de teama sau anxietate. Medicul va folosi un limbaj usor de inteles pentru a explica micutului ce va face si va incerca sa creeze o atmosfera prietenoasa si primitoare.

Cum iti pregatesti copilul pentru prima vizita la dentist?

Discuta cu copilul despre vizita la dentist. Explica-i intr-un mod calm si prietenos ce se va intampla la dentist, folosind un limbaj simplu si adecvat varstei. Puteti citi impreuna o carte despre vizita la dentist sau va puteti juca de-a doctorul pentru a-l familiariza cu instrumentele stomatologice.
Evita sa folosesti un limbaj negativ. Nu folosi niciodata amenintari sau expresii precum “daca nu te speli pe dinti, te duc la dentist” pentru a-l disciplina pe copil. Acest lucru poate crea o asociere negativa cu vizita la dentist si poate accentua frica micutului.
Transforma vizita la dentist intr-o experienta distractiva. Alege o clinica stomatologica in care sa primeze o atmosfera prietenoasa si primitoare pentru copii. Multe clinici ofera jucarii, carti si alte moduri de a distra copilul, pentru a face asteptarea mai placuta pentru cei mici.
Lauda copilul dupa vizita la dentist. Felicita-l pe copil pentru curajul sau si spune-i ca a facut o treaba buna. Acest lucru il va incuraja sa continue sa aiba o atitudine pozitiva fata de vizitele viitoare la dentist.

Cum ingrijesti dintii de lapte ai copilului?

Dintii de lapte sunt importanti nu doar pentru mestecat si vorbit, ci si pentru a mentine spatiile pentru dintii permanenti. Ingrijirea adecvata a dintilor de lapte poate preveni cariile si alte probleme dentare in viitor. Iata pasii care te ajuta sa ingrijesti in mod corespunzator dintii de lapte ai copilului.
Curata dintii copilului de doua ori pe zi. Incepi sa cureti dintii copilului inca de la aparitia primului dinte. Foloseste o periuta de dinti moale, special conceputa pentru copii, si o cantitate mica de pasta de dinti cu fluor. Asigura-te ca periezi toti dintii, inclusiv suprafetele de masticatie.
Foloseste zilnic ata dentara. Ata dentara este esentiala pentru a indeparta placa bacteriana si resturile alimentare din spatiile dintre dinti, unde periuta de dinti nu poate ajunge. Poti incepe sa folosesti ata dentara la copil inca de la varsta de 2 ani.
Limiteaza consumul de zahar. Zaharul este principalul factor care contribuie la aparitia cariilor dentare. Limiteaza consumul de sucuri indulcite, dulciuri si alte alimente bogate in zahar.
Asigura o dieta echilibrata. O dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale si lactate va oferi copilului nutrientii necesari pentru o dezvoltare dentara sanatoasa.

Prima vizita la dentist este un pas important in dezvoltarea sanatatii orale a copilului si poate contribui la stabilirea unor obiceiuri de igiena dentara sanatoase pentru intreaga viata. Cu o atitudine pozitiva si o pregatire adecvata, copilul poate avea o experienta placuta si benefica la dentist.

Sursa foto: Freepik.com

Anterior

Urmator