Video Marketing – O rețetă de succes

Videoclipurile nu mai fac parte din strategia de marketing a unui brand… videoclipurile fac strategia, ocupă rolul central în cadrul oricărui plan de marketing cu pretenții de reușită. Nu ne crezi? Poate te vor convinge datele statistice conform cărora 54% dintre utilizatori preferă să vizioneze un videoclip de la brand-ul lor preferat în loc să citească un newsletter. Încă nu ești convins? Dar dacă ți-am spune că informațiile prezentate în videoclipuri au cele mai mare șanse de a fi reținute de utilizatori (aproximativ 43%) în timp ce conținutul imaginilor ocupă un procent de 36%, iar conținutului textual îi revine o cotă semnificativ mai mică de doar 18%? Și dacă tot vorbim de cifre, e musai să știi că în prezent, video-marketing-ul revendică o “porție” sănătoasă din traficul consumatorilor, 69% mai precis. Cu siguranță ai remarcat și tu această tendință (cum ai fi putut să nu o faci?), dar acum că premonițiile tale sunt susținute de cifre și argumentate, credem că e momentul să afli exact cum să folosești video marketing-ul în favoarea ta și a afacerii tale. În primul rând ai nevoie să… fii sincer cu tine și cu posibilitățile tale. Dacă poți să îți răspunzi la următoarele întrebări, 50% din treabă e ca și rezolvată:

  • Cine e publicul tău țintă? Cui te adresezi?
  • Care e scopul tău sau ce urmărești? (Vrei să vinzi mai mult, vrei să lansezi un nou produs, vrei să te vadă lumea, adică mai multă expunere pentru brand-ul tău?)
  • Pe ce canale o să distribui/promovezi materialul?
  • Când va fi gata sau cât timp ești dispus să aloci proiectului?
  • Ce buget ai?
  • Ce resurse îți trebuie? (Poate instrumente, poate programe, poate personal… )
  • Cum măsori eficiența sau cum știi dacă ai avut succes? (Indicatorii aleși vor fi direct corelați cu scopul tău).

Apropo de scop, e esențial să stabilești de ce faci ceva înainte să acționezi – planificarea e crucială în orice proces care nu se supune haosului. Așadar, poate fi o idee bună să știi exact ce tip de video dorești să creezi, iar opțiunile sunt numeroase… Poți opta pentru:

  • Video de tip demo – pune-ți produsul (sau orice ar fi ceea ce oferi) la treabă! Arată-le utilizatorilor cum funcționează și ce știe să facă.
  • Video de brand – prezintă o perspectivă de ansamblu asupra brand-ului cuprinzând viziunea generală a companiei, oferta integrală de produse și servicii etc. De obicei, videoclipurile de acest tip sunt incluse într-o campanie publicitară complexă al cărei scop este să atragă audiență de nișă și să promoveze brand-ul.
  • Video de eveniment – conferințe, reuniuni, acțiuni caritabile, toate pot fi transformate în secvențe video… de succes.
  • Interviuri video – convinge liderii din sectorul tău de activitate și formatorii de opinie să îți acorde un scurt interviu, filmează și prezintă materialul în fața unei audiențe. Astfel, vei dobândi (mai multă) autoritate și vei câștiga câteva voturi de încredere.
  • Video educațional – împărtășește ceva nou cu publicul tău… poate informații esențiale care să pregătească și să educe opinia publică cu privire la produsele sau soluțiile de business pe care tu le oferi.
  • Video animat – un instrument foarte util pentru prezentarea unor concepte sau produse dificil de înțeles și care necesită un suport vizual conturat.
  • Video testimonial – mărturiile unor clienți fericiți care deja ți-au încercat produsul și au găsit un răspuns la problemele lor reprezintă în continuare o manieră excelentă de a convinge. Și lista nu se oprește aici… nu te opri nici tu! Să vedem împreună câteva recomandări utile pentru a crea un video calitativ, indiferent de tipul de filmare sau de scopul ei.
1. scurt… și la obiect!

Din categoria “vorba lungă, sărăcia omului”:  dacă durează mai mult de 10 secunde, e posibil să pierzi câțiva mușterii. Treci direct la subiect, captează atenția publicului tău, stârnește curiozitatea, inspiră, cucerește.

2. povestea pe primul loc 

Ai văzut Filantropica? Dacă da, atunci știi deja despre ce vorbim… dacă nu, e musai! Și încă ceva, o mai ții minte pe tipa de la Teleshopping care mai are un pas până să ajungă la agresiune fizică pentru a convinge publicul să cumpere un ceas? Din nou, sigur știi despre ce vorbim și știi deja ce vrem să îți spunem – nu fi ca tipa de la Teleshopping!

În schimb, concentrează-te pe poveste, nu pe vânzare, folosește cu dibăcie puterea emoțiilor pentru a trezi nevoile și dorințele cele mai ascunse ale potențialilor tăi clienți!

3. nu fi plictisitor

Oamenii sunt sătui de rutină – nu le oferi și tu o doză suplimentară de plictiseală! Fii creativ, ieși din tipar, nu te lăsa influențat de ce au făcut predecesorii sau de ce face competiția – fii uman, intuiește nevoia, smulge un surâs discret, un zâmbet timid, un râs în hohote – de ce nu?

4. Optimizează video-ul pentru motoarele de căutare

Sunt multe tehnici disponibile pentru optimizarea SEO. Să începem cu lucrurile de bază – găzduiește-ți videoclipurile pe domeniul tău înainte de a le distribui pe orice alte site-uri. Apoi, activează funcția de embedding pentru a-ți crește șansele de a primi câteva backlink-uri datorită videoclipului tău. Nu uită de descrieri – videoclipurile nu sunt cu nimic diferite de conținutul textual din punct de vedere al SEO așa că folosește-te de metadescrieri, de cuvinte-cheie puternice și de titluri unice pentru ca Google să identifice, să descifreze și să clasifice ușor materialul tău (preferabil, cu un ranking cât mai bun).

5. informație = Educație = evoluție

65% din totalul utilizatorilor au memorie vizuală, deci învață și memorează tot felul de date pe baza stimulilor vizuali – pentru tine, această informație e o veritabilă mină de aur. Pentru tine înseamnă că video marketing-ul trebuie să reprezinte principalul tău canal de comuniare, expunere, convingere, demonstrație. Partea cea mai bună? Acum, e mult mai la îndemână să creezi un videoclip, indiferent de câți membri are sau nu are echipa ta de marketing, indiferent (aproape) de buget întrucât echipamentul necesar e mult mai prietenos cu buzunarul (poți obține o filmare de calitate chiar și cu smartphone-ul). Și video-bonus: cu cât e mai simplu, cu atât e mai autentic, deci cu atât e mai aproape de ceea ce contează pentru publicul tău.

Anterior

Urmator

Submit a Comment