5 intrebari de lamurit inainte de a pleca in vacanta de Sarbatori

Metaforele pentru disfunctionalitatile cauzate de COVID-19 sunt la fel de obosite ca si noi toti de anul 2020, insa realitatea este ca trebuie sa ne confruntam cu decizii pe care nu a mai trebuit sa le luam pana acum. Chiar si mersul acasa, la familii, de Sarbatori poate fi plin de pericole daca cei dragi sunt mai predispusi la forme grave ale infectarii cu SARS CoV-2.

Iata mai jos cateva ponturi care te vor ajuta sa decizi daca e cazul sa pleci in vacanta de Sarbatori, iar daca o faci, cum poti sa beneficiezi de cele mai sigure conditii.

Unde vrei sa mergi?

Poate ca te gandesti deja la o destinatie anume si stii tot ce ai de facut pentru a ajunge acolo. Insa daca vrei pur si simplu sa iesi din casa si din oras cu orice chip, iata cateva sfaturi generale: iesirile cel mai usor de gestionat in acest moment sunt escapadele locale, pentru ca e mai putin probabil sa te confrunti cu restrictii in judetul tau sau intr-unul vecin.

Forbes Advisor are cateva idei pentru tine cu privire la escapadele rapide, la iesirile de glamping – un concept modern ce imbina iesirile cu cortul cu conditiile de lux si peisajele superbe – sugestii pentru evitarea multimilor si chiar destinatii sigure. Insa atentie: nici macar excursiile scurte in zonele din imprejurimi nu sunt scutite de batai de cap. Daca te afli intr-un focar de COVID-19, probabil ca tendinta ta va fi sa evadezi catre o zona mai putin infectata. Desi atitudinea este una logica, poate ca ar fi mai bine sa iti reconsideri planurile. Decizia pe care o iei nu te afecteaza doar pe tine, ci si pe locuitorii zonei in care ti-ai propus sa mergi.

Multe destinatii, mai ales din afara tarii, nu vor fi prea incantate sa primeasca turisti dintr-o tara sau oras considerate ca avand risc crescut, cu focare de COVID-19, mai ales daca ne gandim la interdictiile si restrictiile impuse in functie de rata de infectare cu COVID-19 in tara din care provii. Romania se afla in acest moment pe lista de tari cu risc crescut a multora dintre statele din Europa si nu numai, data fiind rata mare de infectare.

Calatoriile in scopuri turistice sunt supuse restrictiilor sau chiar interzise in multe dintre statele europene si din lume, si nu e nici de mirare date fiind cifrele din tara noastra vis-a-vis de raspandirea pandemiei COVID-19. Pentru ca aceste conditii de calatorie sunt supuse in mod constant actualizarilor, e bine sa cauti informatii proaspete despre tarile in care iti doresti sa ajungi in aceasta vacanta pe site-urile autoritatilor sau chiar la agentiile de turism cu care vrei sa calatoresti.

Daca esti in cautare de inspiratie ceva mai exotica, te poti gandi la destinatii precum Caraibe sau Republica Dominicana, acestea si alte locatii similare fiind in continuare deschise pentru turism, unele dintre ele cu restrictii privind intrarea, care se poate face pe baza unui test COVID-19 negativ.

Cum ajungi in destinatia dorita?

Alegerea masina personala versus avion se facea inainte de era COVID-19 in functie de confort si de pret. Mai nou, insa, vom tine cont si de un alt aspect extrem de important in zilele noastre: siguranta. Desi liniile aeriene au o serie intreaga de proceduri ce tin de siguranta clientilor, printre care se numara si purtarea mastii si distantarea fizica sigura, ideea principala este ca masina personala va fi cel mai putin riscanta forma de transport.

Daca iti planifici o excursie cu masina, ai grija sa respecti regulile de siguranta de la statiile de alimentare si din zonele de odihna, sa ai tot timpul la tine dezinfectant pentru maini si sa mananci pe drum, si nu in locatii fixe, mai ales daca sunt aglomerate. Vei gasi peste tot restaurante cu drive-in, de unde poti comanda de la geamul masinii si poti manca fara riscul de a te infecta.

Daca ai nevoie si de servicii de eat-in la destinatie, va trebui sa faci putin research inainte de a calatori, astfel incat sa gasesti locatiile ideale in acest sens. Unele calatorii se preteaza doar la deplasari aeriene, mai ales daca vei calatori pentru un weekend prelungit, sau daca destinatia este foarte indepartata. Iti poti reduce considerabil riscurile de infectare pe parcursul zborului daca esti atent la companiile aeriene care limiteaza capacitatea zborurilor pentru a permite pasagerilor sa aiba la dispozitie spatiu suplimentar.

Ce vrei sa vizitezi?

Sarbatorile sunt pentru familie, ceea ce inseamna ca cel mai sigur vei planifica o calatorie in care sa iti vezi rudele pe care nu le-ai mai vazut de mult si sa te bucuri de traditii alaturi de acestea. Din nefericire, atat persoanele in varsta cat si cele cu o lista lunga de boli sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta forme grave de COVID-19.

Daca esti tanar si sanatos, poti crede ca esti si invulnerabil. Insa chiar si cei cu o stare de sanatate perfecta risca sa fie purtatori asimptomatici ai acestui virus si s ail transmita fara sa isi dea seama. CDC a descoperit in cadrul unui studiu ca un adolescent in varsta de 13 ani, purtator de COVID fara simptome, a infectat 11 membri ai familiei in perioada unei vacante extinse in famile, iar din nefericire doi dintre membrii familiei au necesitat spitalizare. Nimeni nu vrea sa fie pacientul zero din familia sa si sa isi asume raspunderea pentru eventualele cazuri grave care ar putea aparea.

Exista moduri mai sigure de a-ti vizita familia, mai ales daca rudele tale locuiesc intr-o zona mai calda. Anul acesta mancarea comandata acasa si masa in gradina pot fi optiuni mai bune decat aglomerarea in jurul unei mese cu toata familia, si pregatirea in familie a preparatelor traditionale.

Unde vei sta?

Multe vacante acasa de Sarbatori sunt exact asa cum le spune si numele – vacante acasa; ceea ce inseamna ca vei dormi in camera ta veche sau la bunica acasa. Daca ai decis ca este in regula sa iti vizitezi familia, poate ca anul asta ar fi mai bine sa stai la un hotel sau la o pensiune locala. Distantarea sociala este destul de posibila daca imparti aceeasi baie cu rudele tale mai in varsta. Daca esti in cautarea unor optiuni de cazare, poti gasi in afara de hoteluri si de pensiuni, si aprtamente care se inchiriaza pe perioada vacantei.

Ce se intampla la intoarcerea din vacanta?

Decizia ta de a calatori poate influenta nu doar actiunile dinainte de plecare, ci te poate forta sa iti cauti o solutie de cazare si pentru intoarcerea acasa. In acest moment exista orase in Romania pentru care este necesara o perioada de auto-izolare de14 zile. Verifica tot timpul lista de restrictii si solutii de carantinare si vei fi mereu informat. Pe scurt, fii intotdeauna pregatit sa stai in izolare timp de 14 zile la intoarcerea din vacanta!

Concluzie

Desi in acest moment pare ca suntem intr-o stare permanenta de incertitudine, intr-o buna zi COVID-19 va deveni doar o alta neplacere si nu ceva care sa necesite decizii majore de viata in orice moment. Deocamdata gandeste-te bine daca este imperios necesar pentru tine si pentru familia sa calatoresti pe termen scurt. Daca decizi sa pornesti la drum – fie cu masina, fie cu avionul – poarta masca, pastreaza distanta de siguranta si cel mai important ai grija de tine si de cei dragi!

Anterior

Urmator

Submit a Comment