Schimbari ale stilului de viata care te ajuta sa imbatranesti frumos

In ciuda multor ani de discriminare din cauza varstei, unele dintre cele mai de succes persoane din lume sunt persoane in varsta. E adevarat ca succesul lor a venit mai devreme in viata, insa chiar si la varste extrem de inaintate ei s-au mentinut in topul admiratiei si preferintelor oamenilor, iar succesul lor are baze reale.

Bill Gates, celebrul creator al Microsoft, are acum varsta de 65 de ani, Stephen King, cel mai bine vandut autor american al tuturor timpurilor are 73 de ani, Madonna are 62 de ani si inca este pe val, Oprah Winfrey are 66 de ani, Steven Spielberg 74 de ani, Papa Francisc are 84 de ani, Donald Trump are 74 de ani, iar presedintele ales Joe Biden are 78.

Cel mai recent rol intr-un film al lui Robert De Niro a venit la 78 de ani, iar al lui Al Pacino la 80 de ani. Barbra Streisand are si ea 78 de ani, iar Maggie Smith 85 de ani. Iar daca privim chiar mai aproape de noi, Ion Tiriac – probabil cel mai de succes roman al tuturor timpurilor – inca este un nume important in lumea afacerilor, la 81 de ani, la fel ca si Ilie Nastase, la 74 de ani.

La 87 de ani, Victor Rebengiuc este neobosit si joaca inca pe scena Teatrului National, iar la 62 de ani Mircea Geoana a devenit secretar general adjunct al NATO. Iar ca sa fie totul clar, la 104 ani Mihai Sora inca mai este una dintre vocile miscarii #rezist si ale celor care isi doresc o Romanie mai sanatoasa.

Ce ii face pe acesti oameni care desi ajunsi la varste venereabile nu obosesc, sa se detaseze din multimea de batrani tristi si resemnati, plafonati si care nu mai asteapta nimic de la viata?

Mentalitatea face diferenta

Adultii de astazi au mai multe oportunitati chiar si decat in urma cu numai 10 ani, iar asta inseamna ca au si oportunitati egale. Insa ceea ce difera este mentalitatea. Mentalitatea este cea care face diferenta intre un varstnic care imbatraneste frumos si cu succes si un varstnic ce isi duce anii cu tristete.

Multi adulti varstnici nu isi vad anii ca pe un factor care ii limiteaza in urmarea viselor pe care inca le au si in activitatile pe care le fac de o viata, sau chiar in descoperirea unor activitati noi. Acesti oameni fie si-au prelungit carierele, fie si-au gasit cariere noi, s-au intors la scoala, au devenit antreprenori sau chiar sportivi in unele cazuri.

De o importanta extrem de mare este si relatia dintre longevitate si atitudinea pozitiva vis-a-vis de imbatranire. Un studiu efectuat de curand la Universitatea Americana Yale a relevat ca persoanele cu o perspectiva pozitiva despre imbatranire au trait in medie cu 7 ani si jumatate mai mult in comparatie cu cei care nu au avut o atitudine pozitiva.

Negarea nu ajuta

O intreaga economie se concentreaza in prezent pe curentul anti-anging/anti-imbatranire. De la carti si reviste care te invata cum sa nu imbatranesti, sau cum sa maschezi anii care trec, pana la operatii estetice, tratamente de tot felul, medicamente minune, creme, diete… tot ce inseamna media ne da impresia ca imbatranirea nu este buna si ca trebuie sa o evitam cu orice chip.

Acest tip de discurs este un obstacol clar in calea construirii unei atitudini pozitive vis-a-vis de imbatranire si are la baza o discriminare profunda a varstnicilor. Miscarea porneste de la premiza ca imbatranirea nu este un proces natural sau normal. El trebuie negat si acoperit imediat, in loc sa fie asumat.

Spaima de anii batranetii poate fi un obstacol pentru decizii importante legate de planurile pentru anii de pensie. Stim ca putem influenta felul in care imbatranim si ritmul in care o facem cu ajutorul schimbarilor ce tin de stilul de viata.

Imbatranirea intre declin si disperare

Vestea proasta este ca da, pana la urma imbatranirea este un proces de declin. Nu ne place sa o spunem, dar pierdem masa musculara, pierdem din capacitatea plamanilor, sistemul imunitar nu mai functioneaza la fel de bine, avem nevoie de mai mult timp sa ne recuperam dupa stres, timpii necesari pentru digestie se modifica, iar pielea isi pierde o parte din elasticitate.

Vestea buna, insa, este ca putem incetini acest proces prin alegerile legate de stilul de viata pe care le facem. In cadrul unui studiu efectuat in randul unor perechi de gemeni identici, cercetatorii au descoperit ca 70% din imbatranirea fizica se datoreaza stilului de viata. Ceilalti 30% se datoreaza geneticii.

In loc sa se simtim ca niste victime si sa ajungem in momente de disperare, putem profita de sansa de a imbatrani frumos, adoptand si implementand miscarea fizica, nutritia de calitate, si incercand sa avem un scop. Scopul este important, iar studiile au aratat ca un sentiment de utilitate si un scop in care sa crezi conduc la o functionare cognitiva mai buna, la o agilitate fizica superioara si la longevitate marita.

In plus, unele lucruri devin mai bune odata cu varsta. Avem potentialul de a avea relatii mai profunde, de a imbunatati forta fizica si de a amplifica ceea ce se numeste inteligenta cristalizata. Acest tip de inteligenta se refera la tot ce am invatat de-a lungul vietii, la skill-urile, capacitatile si cunostintele care conduc la intelepciune. Avem, asadar, puterea de a influenta modul in care imbatranim. Desigur, putin noroc nu strica nimanui!

Cum sa imbatranesti cu succes

  • Respinge discriminarea la adresa varstnicilor. In primul rand gandeste-te daca nu cumva si tu insuti ai o mentalitate care discrimineaza batranii, iar aceasta mentalitate nu te face sa te plafonezi si sa nu mai crezi ca ai pentru ce sa traiesti…
  • Fii atent la comunicare, politici si practici. Cu totii trebuie sa fim constienti de discriminarea varstnicilor in social media, ziare, newslettere si reclame. Trebuie sa avem grija la imaginile si mesajele de la Hollywood si atenti la politicile guvernamentale si la practicile medicale. Nu este suficient, insa, sa fim atenti! Trebuie sa sugeram limbaje alternative si modificari de politici.
  • Promoveaza conexiunile multigenerationale. Daca am avea mai multe relatii intre generatii, asocieri, parteneriate si expuneri, discriminarea varstnicilor ar disparea.
  • Elimina eticheta de „asistati social”. Trebuie sa scapam generatiile tinere de impresia ca batranii secatuiesc societatea, ca ii priveaza pe altii de resurse si ca le respira aerul degeaba.
  • Adopta un stil de viata sanatos. Varstnicii sunt cei care trebuie sa aiba grija de ei si sa adopte un stil de viata sanatos.
  • Tehnologia. Tehnologia este o realitate de care nu ai cum sa te feresti, oricat ai incerca. Adopta tehnologia in viata ta de zi cu zi, indiferent de varsta. Numai daca ne gandim la pandemia actuala, tehnologia in ansamblul sau a fost un adevarat salvator de vieti si ne-a ajutat sa ne mentinem in contact permanent. Gandeste-te numai cate persoane au vorbit cu parintii si bunicii pe Zoom, sau pe apeluri video pe WhatsApp sau alte platforme. Gandeste-te cati bunici si-au vazut nepotii in acest fel… Conexiunile personale sunt importante pentru starea de spirit a varstnicilor, asa ca fii in pas cu evolutia societatii si adopta tehnologia.
  • Capata un sentiment de utilitate. Incearca sa iti gasesti un scop, sa te implici in actiuni care au sens, sa contribui la a face societatea un loc mai bun pentru toti. Toate acestea implica initiativa, intentie si perseverenta.Rasplata va fi mare, fara doar si poate: sanse mai mari de a trai o viata cat mai lunga cu putinta, sanse mai mari la o viata cat mai sanatoasa si un motiv pentru a te trezi in fiecare dimineata!

Anterior

Urmator

Submit a Comment