Cum să evităm cele mai comune accidentări la înot

La fel ca în majoritatea sporturilor, înotul este o activitate care poate duce la accidentări, nu numai la un standard competitiv și profesional, ci și în rândul înotătorilor amatori. Iată o listă cu cele mai frecvente accidentări cauzate de înot și câteva sugestii despre cum să le preveniți.

Umeri

Umărul este o articulație deosebit de vulnerabilă pentru înotători, deoarece înotul necesită mișcări excesive ale umărului, ceea ce poate crește nivelul de stres exercitat asupra articulației. Cel mai frecvent tip de leziune a umărului este un impact al coafei rotatorilor cauzat de presiunea exercitată asupra acesteia de o parte a omoplatului pe măsură ce brațul este ridicat. Înotătorii pot suferi, de asemenea, de instabilitatea umărului, ceea ce înseamnă că structura care înconjoară articulația umărului nu funcționează corect pentru a o menține la locul ei. Acesta este rezultatul oboselii și slăbiciunii coafei rotatoare și a mușchilor din jurul omoplatului.

Pentru a ajuta la evitarea și reducerea stresului pus pe articulația umărului, este important să practicaţi exerciţii fizice regulate în afara piscinei. Întărirea și întinderea constantă a mușchilor din jur poate ajuta la creșterea flexibilității și rezistenței articulaţiei.

Genunchii

Leziunile la genunchi nu sunt niciodată distractive și sunt răspândite mai ales în rândul înotătorilor care practică înotul bras. Acest stil de înot pune un nivel ridicat de stres asupra genunchiului și poate duce cu ușurință la deteriorarea tendoanelor și ligamentelor. Aceasta este cu siguranță una dintre accidentările care îi afectează atât pe profesioniști, cât și pe amatori. Accidentările pot apărea din mai multe motive, cum ar fi suprasolicitarea, tehnica slabă și încălzirea insuficientă. Un alt tip de problemă poate fi o iritație a tendonului rotulian cauzată de îndoirea excesivă a genunchiului în timpul mișcărilor.

Alternarea mișcărilor de înot, împreună cu efectuarea corectă a exercițiilor de încălzire chiar înainte de a intra în piscină, pot ajuta înotătorii să evite deteriorarea genunchilor.

Spatele

După cum am menționat mai sus, înotul poate fi o modalitate excelentă de a ameliora simptomele durerii de spate, dar poate fi și sursa acestora, iar cercetările arată că majoritatea înotătorilor au suferit dureri de spate ca urmare a înotului. Acest lucru se datorează mișcării de răsucire în cazul unor tehnici precum flip turn sau fluture. Aceste tehnici pot provoca iritații la nivelul articulațiilor coloanei vertebrale, ducând la dureri de spate supărătoare. Durerea lombară poate apărea și ca urmare a hiperextinderii sau întinderii spatelui pentru perioade lungi de timp în timpul mișcărilor de bras.

Pentru a preveni apariția acestor dureri, înotătorii trebuie să se asigure că practică tehnica corectă și evită orice mișcări incomode sau nenaturale.

Şold

Şoldul riscă, de asemenea, să se rănească în timpul înotului. Mișcări, cum ar fi lovitura largă de bras reprezintă un risc de leziune a aductorului șoldului, iar factori precum forța și sincronizarea necorespunzătoare pot face ca pelvisul și șoldurile unei persoane să se așeze într-o poziție incomodă, crescând astfel presiunea articulară și ducând la un disconfort sever.

Pentru a evita durerile de șold, este important să evitați provocarea unei tensiuni suplimentare în zonă.

Concluzie

În general, pentru a vă asigura că minimizați riscul de vătămare în timpul înotului, nu uitați să vă încălziți corespunzător în prealabil și să schimbați permanent mișcările.

Dacă practicaţi înotul în mod regulat, poate că este timpul să aveţi propria piscină, iar pentru asta vă recomandăm piscinepremium.ro unde veţi găsi toate informaţiile de care aveţi nevoie pentru o astfel de achiziţie.

Anterior

Urmator

Submit a Comment